Pusu'la

Zirve Değişmedi: Ankara Okuyor!

İdefix’in 2018 yılı için Türiye Kitap Haritası yayınlandı. Ankara okuyor, peki neler okuyor? En çok hangi yazarlar, türler ve kitaplar okunuyor? Hem haritayı inceleyelim, hem de daha çok okumak isteyenler için önerilere göz atalım!

Ankara Okuyor… Peki Diğerleri?

ankara okuyor, ankara kitap

Idefix’in Türkiye Ne Okuyor Haritası

İdefix’in Türkiye Kitap Okuma Haritası, artık yıl sonu ritüellerinden biri haline geldi. Öncelikle haritadaki verilerin nasıl derlendiğine bakalım. İdefix, son altı aydaki kitap sipariş oranlarına göre listesini belirliyor. Bir kentin kitapçılarına satılan kitap sayısı, o kentte son altı ayda satılan kitap adedine oranlanıyor. Bu oran da şehrin nüfusunun Türkiye nüfusuna oranına oranlanıyor. Detaylar için İdefix’in sitesine bakabilirsiniz.

ankara okuyor, ankara kitap

Idefix’in haritasında Ankara’ya dair detaylar bu şekilde

Bu istatistiğe bakıp “kitap okuma oranları değil de internet alışverişi hesaplanmış” diyebiliriz. Ancak dikkat, internet alışverişi ülkemizde sanıldığından daha yüksek! TÜSİAD’ın verilerine göre Türkiye’de en çok internet alışverişi Gaziantep’te yapılıyor. Bingöl, Kahramanmaraş, Rize ve Bitlis de yine internet alışverişinde ön sıralarda. Kısacası erişim var ama kitap siparişi yok!

Ankara dışında Türkiye’de en çok kitap İstanbul ve İzmir’de okunuyor. Bu haritaya göre en az kitapsa Şanlıurfa’da okunuyor.

Raflarda Zweig ve Özil

Ankara Okuyor, Stefan Zweig

Stefan Zweig

Kentimizde en çok sevilen yazar bu sene de değişmedi. Ankara okuyor, en çok da Zweig okuyor! Almanca dilinin en önemli isimlerinden Stefan Zweig bu sene de birinci sırada. Geride bıraktığımız senede bu durum bana ilham verdi ve Zweig’ın iki kitabını okudum: Bir kendini bulma öyküsü “Olağanüstü Bir Gece” ve dünya savaşları döneminin otobiyografik anlatısı “Dünün Dünyası”. Her iki kitap da önerim olsun! Favori Zweig kitabınızı yorumlara bırakmayı unutmayın.

ankata okuyor, Yılmaz Özdil

Yılmaz Özdil – Görsel kendi Twitter adresinden

Ankara’da en çok okunan bir başka yazar da Yılmaz Özdil. 2011’den beri 10 kitap yayınladı. Köşe yazılarını sevenler için, kitapları da ilgi uyandırmış gibi görünüyor.

Her Yaştan Okur

Ankara’da en çok roman okunuyor. Kentlilerin tercihlerinde ilk sırada çeviri romanlar yer alıyor, Türk edebiyatından romanlar ikinci sırada. Haritayı inceledeğinizde göreceksiniz ki, diğer pek çok ilimizde de ilk iki sıra değişmiyor.

ankara okuyor

Ankara okuyor ve çocuklarına da okutuyor! Ankara’da en çok okunan kitap türlerinden bir tanesi de çocuk kitapları. Ankara belki de kitap okuma alışkanlığının erkenden kazanıldığı kent.

Ankara Okuyor! Peki Ya Siz?

Ankara iki senedir haritada birinci sırada. Yerimizi korumalıyız! Yeni yıl hedefleriniz arasında daha çok okumak varsa, işte birkaç öneri… Öneriler,”Mutluluk Projesi” isimli kitabın yazarı Gretchen Rubin‘den…

  • Her kitabı okumak zorunda değilsiniz! Sarmadı mı, sevmediniz mi? Bırakın! Belki sıradakini büyük bir keyifle okuyacaksınız. Kendinizi bu keyiften mahrum etmeyin.
  • Her satırı da okumak zorunda değilsiniz! Tamam, bu belki romanlar için tamamen geçerli olmayabilir. Ancak sizi sıkan bir kısmı tarayıp atlamak, ilginizi çeken yerlere gelmek daha çok okumanıza yardımcı olur.
  • Kitapları yakınızda tutun! Elinizin altında bir kitap olsun. Çantanızdan kitabı eksik etmeyin. Sıra beklerken, durakta, yolda… Tekrar tekrar sosyal medya uygulamalarına bakmak yerine kitap okuyun!
  • Bir kitap listeniz olsun. Belki arkadaşınızla Dost’un önünde buluşacaksınız. Beklerken içeri girip, listenizden bir kitap alabilirsiniz.
  • Zorlu kitaplara zaman ayırın! Bazı eserler klasiktir; bankadaki bekleme sırası ile dolmuşta okuyarak hakkı verilmez. Bu kitaplar için rahat bir koltuk ve sıcak bir içecek şart!
  • E-kitapları deneyin! Özellikle trafikte geçen uzun saatleri değerlendirmek için ideal bir yöntemdir.
  • Bir okuma grubu kurun! Arkadaşlarınızla kararlaştırdığınız bir kitabı okuyup tartışmak sizi daha çok okumaya teşvik edecektir. Eğer etrafınızda ilgilenen birileri çıkmazsa, bir kişi ile seçtiğiniz bir kitabı okuyup tartışabilirsiniz.

En önemlisi de, okumanın keyfini çıkarın.


Geçen seneki haritaya buradan göz atabilirsiniz.

Kapak görseli Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun kendi sitesinden alınmış, düzenlenmiştir. Hiçbir telif hakkı ihlali tasarlanmamıştır.

Bu sene en çok hangi kitabı okumaktan keyif aldınız? #Ankaraokuyor etiketi ile bizimle paylaşın!

Jeyan İdil Aslan
Berlin'de bir Angaralı >< Angara girl in Berlin world

    Yorumunuzu yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Pusu'la

    Büyüyünce müze olmak istiyor: Müzecik

    Serimizin bu röportajında Osmanlı’dan Cumhuriyet Dönemi’ne, ardından da günümüze uzanan çocuk edebiyatımızın gelişimine tanıklık edebileceğiniz bir “küçük” mekandayız. Yazarlar ve eserleriyle tanışarak derinlemesine bir edebiyat...