Pusu'laEtkinlik

Uzun Sunumlardan Sıkılanlar İçin: Nedir Bu PechaKucha Night?

Her şeyin en başında Tokyo’da düzenlenmeye başlanan, bugün dünya üzerinde 1000’den fazla kentte yaratıcı insanları buluşturan farklı disiplinleri bir araya getiren uluslararası bir etkinliktir.

Pecha Kucha, Türkçe “çene çalmak” demek. Japonya’da Klein Dytham Mimarlık firmasının başlattığı Pecha Kucha etkinliği, tasarım kültürünü yayma ve yaratıcı girişimciliği geliştirme amaçlı bir araya gelmiştir. PechaKucha Night’ta sunum yapan her konuşmacı, yaratıcı üretimini ya da ilham veren hikayesini 20 saniyede kendiliğinden değişen slaytlarla 20 görselde anlatmak zorunda. Bu neyi sağlıyor? Samimi bir ortamda 6 dakika 40 saniyelik, dinamik ve eğlenceli bir sunum!

İnanmazsınız, Ankara’da yeni bir şeyler yok diyenler için üstelik şimdi Ankara’da da düzenleniyor! Ankara’ya yapışan “gri şehir” metaforundan sıkılmış, her fırsatta Ankara’yı öven bir kaç insanın çabasıdır Pecha Kucha Ankara. Merak etmeyi, öğrenmeyi, deneyimlemeyi, deneyimleri paylaşmayı baz alır. Hataları, başarıları, denemeleri, yeni yolları takdir eder. İnsan odaklıdır, bilgiyle kaynaşmak, kaynaştırmak ister. Etkileşimi arttırıp, fikirlerin, deneyimlerin türevlerinin ortaya çıkmasını arzular. Üretimin farklı beslenme kanallarına ihtiyaç duyduğunu düşünür. Farklı disiplinlerin bir araya gelmesini; ilhamın, içgüdünün, besin kaynaklarının -nasıl adlandırmak isterseniz- ana kodu olarak görür.

PechaKucha’nın #bettertogether temalı ikinci etkinliğinden

Pecha Kucha Ankara etkinlikleri 3 temel amaç üzerinden ilerler:

  • Introduce (Tanıtım): Yaratıcı sektörlerde iş yapanları tanıtmak, hikayelerinin, deneyimlerinin daha fazla insana ulaşmasını sağlamak
  • Improve (Gelişim): Yaratıcı sektörlerden bireylerin, oluşumların birbirleriyle etkileşimini arttırmak.
  • Impact (Etki): Bireysel üretimlerde deneyimlerden feyz almak, kazasal çarpışmalara vesile olup kolektif üretimlere fırsat yaratmak.

Her etkinlik farklı bir konsept üzerinden “Yaratıcı fikir ve tasarım kültürüne dair neler oluyor? Yaratıcı alanlarda kim ne üretiyor, ilham verici hikayeleri ne?” sorularını cevaplandırır.

PechaKucha Ankara bu kez, beşinci etkinliği ile 30 Mart Cumartesi “Agents of disruption/distraction” temasıyla CoZone’da. Nasıl ve neden kendimize engeller koyuyoruz? Peki bu engelleri nasıl atlatıyoruz, taktikleri nedir? Kendi engellerini yıkıp, kendine daha geniş alan açabildikten sonra neler oluyor? Bundan sonrası nasıl yönetiliyor? gibi sorular sorduk yanıtlarını beraber aramayı teklif ediyoruz.

Yine aklına fikrine güvendiklerimizden dinleyelim, birlikte tartışalım, kendimize yol tarifi çıkartabilelim istiyoruz. Dileğimiz 30 Mart’ta etkinliğin, herkes kendi yolunda devam ederken kaybolduğunu hissettiğindeki iç rahatlatan o ses olması: “300 metre sonra çatalın solundan devam edin.” Sonra isteyen çatalın sağından yine devam etsin ama içi rahatlasın, kaybolmadı kimse.

Takip etmek isterseniz Instagram hesabı @pechakuchaankara, Twitter hesabı ise @pechakuchankara.

Beyza Yılmaz


Lavarla’nın PechaKucha deneyimini izleyebilirsiniz.

Şehrisevenler
Şehri sevenlerden gelenler. Lavarla'da yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı info@lavarla.com adresine mail atabilirsiniz.

    Bir Cevap Yazın


    Lavarla Aylık Bülten Etkinlik

    Lavarla Mart Bülteni

    İlkbaharın resmi habercisi mart ayından herkese merhabalar! Ramazan, seçim curcunası derken yine garip bir aya giriş yapıyoruz. Normal şartlar altında etkinliklerin azalması gerekirken bu ayın...

    Ankaralı kadın komedyenler Etkinlik

    Ankaralı kadın komedyenler

    18 Ocak Perşembe akşamı IF Tepe Prime’da beş kadın komedyen stand-up yaparak hem tabuları yıktı hem de bu aralar en çok ihtiyacımız olan şeyi, gülmemizi...

    Lavarla Aylık Bülten Etkinlik

    Lavarla Şubat Bülteni

    Herkese yılın ikinci ayından merhabalar! Öncelikle birkaç günlük gecikmeden ötürü kusura bakmayın lütfen. Bundan kaynaklı 10 civarı etkinliği bültenden çıkarmak durumunda kaldık ne yazık ki....