Pusu'laGeziÇocuk

TBMM’de Halk Günü

“Eski Meclis Gezileri” başlıklı yazımda da belirttiğim gibi çocuklar yerinde öğrenmeyi, görüp deneyimlemeyi severler. Çocuklarınızla önce ilk meclisleri gezip sonra da TBMM’yi gezerseniz, ülkemizin ne kadar zor şartlar altında kurulduğuna ve geldiğimiz noktaya net bir şekilde tanık olacaklardır. Müze kapsamındaki eski meclislerin gezilmesi kolayken, TBMM aktif olduğu için “gezilemez” diye düşünmeyin. 2013 yılında “TBMM Halk Günü” uygulamasına başladı. Bu uygulama ile millet iradesinin temsil edildiği en yüce çatı olan meclisi vatandaşların ziyaret etmesi, tanıması ve TBMM hakkında daha fazla bilgi edinmesi amaçlanmış.

Fotoğraf, TBMM’nin resmi sitesinden alınmıştır.

Her ayın ilk cumartesi günü 11.00-­15.00 saatleri arasında randevu almadan TBMM Dikmen kapısından giriş yapıp güvenlik kontrolünden geçtikten sonra yerleşkeye alınan ziyaretçiler, ziyaretçi kabul salonunda misafir edilip saat başı planlanmış olan rehber eşliğinde meclisi gezebiliyorlar. Geziye katılanların geçerli kimlik belgeleriyle kart bankolarından ziyaretçi kartı almaları bekleniyor. Güvenlik kontrolünden geçtikten sonra sağ taraftaki kart bankolarından kartınızı alıp bekleyebilirsiniz.

Fotoğraf, TBMM’nin resmi sitesinden alınmıştır.

Program kapsamında rehberler tara­fından ziyaretçilere, TBMM Genel Kurul Salonu dinleyici locasında TBMM’nin tarihçesi, bina ve yerleşkeyle ilgili detaylı bilgi veriliyor: “11 Ocak 1937’de TBMM tarafından anıtsal bir değer taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti’nin devamlılığına ve yirminci yüzyılın mimari özelliklerine uygun yeni bir meclis binasının yapımı için bir yarışma düzenlenmesine karar verilir. 14 projenin katıldığı yarışmada jüri üç projeyi birincilik ödülüne layık görür. Ancak yapımı için Atatürk’ün de beğenisini kazanan Clemens Holzmeister’in projesinde karar kılınır. Binanın yapımına 26 Ekim 1939’da, görkemli bir törenle başlanır. İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesi binanın yapımı için finansal sıkıntılar yaşanmasına neden olur ve belli dönemlerde ara verilse de 1957 yılından sonra inşaata tekrar hız verilip bina Ocak 1961’de kullanılmaya başlanır.” Meclis koltuklarında iktidar ve muhalefet partisi milletvekillerinin nasıl bir düzende oturduğu, Meclis başkanı ve katiplerin nerelere oturduğu gibi detaylar da anlatılıyor.

Yetişkinler için bile etkileyici olan bu kısım çocuklar için ayrıca etkileyici. Salona hakim olan renkler ve Türk devletlerini temsil eden 16 avize çocukları heyecanlandırıyor. Hep dolu gördükleri koltukları boş görmek ve oturmak da ilgilerini çekiyor.

Salondaki sunum ve fotoğraf çekimlerinin ardından 15 Temmuz darbe girişiminde hasar gören alanlardan biri gösteriliyor. Her iki tarafında iktidar ve muhalefet parti milletvekillerinin dinlenme alanı ve kulislerinin bulunduğu kısım, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanının giriş yaptığı, üzerinde 16 Türk devletini temsil eden sembollerin olduğu kapı önünde bilgilendirme yapılarak bahçeye çıkılıyor.

Fotoğraf, TBMM’nin resmi sitesinden alınmıştır.

TBMM’nin halen çalışmalarını sürdürdüğü bu binanın mimarı, proje yarışmasını kazanan Prof. Clemens Holzmeister (1886-1983), aynı zamanda başkent Ankara’daki pek çok devlet yapısının da mimarıdır. Bu açıdan da önemli olan mimar için yaptırılan heykeli de gördükten sonra ziyaret tamamlanıyor. Giriş yapılan halkla ilişkiler binasına geçilerek, bırakılan kimlikler alınıp çıkış yapılıyor.

Özellikle meclis bahçesinin zenginliği de düşünüldüğünde kısa bir gezi rotası belirlendiği izlenimi oluşuyor. Yine de çocuklarla gidip görülmesi, onların meclis ortamını deneyimlemesi açısından önemli. Ankara’da yaşayan çocukların bu açıdan şanslı olduğu kesin.

Kızılay Güvenpark’a yürüme mesafesinde olan TBMM‘nin önünden Dikmen, Oran, Yıldız, İlker dolmuş ve otobüsleri geçmektedir.

Bir Cevap Yazın




Pusu'la

Artifex Ludens – Sanatla Oyun Sergisi

“Başlangıç noktamızı anlamamız, gelişimin farkına varmamız ve de hayaller kurabilmemiz için müzeler hep olmalıdır,” düşüncesini destekleyen Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi‘nin özellikle çocuklara geniş imkanlar...