Pusu'laTasarım

Şehrin Çizerleri: UskAnkara

Niyet keyifli birkaç saat geçirmek ve anı dondurmak. Onlar, serbest çizimler yapmak üzere, bir mail grubu ya da sosyal medya hesabı üzerinden haberleşerek bir araya geliyorlar. O zaman zarfında gelişen muhabbetler, elden ele dolaşan çizim malzemeleri, günün sonunda ortaya çıkan eskizler, çekilen fotoğraflar ve içilen kahveler etkinliğin eşlikçisi oluyor. Kimi bir kaldırıma çökmüş parkın bir köşesini çiziyor, kimiyse koca şehrin siluetini. Kimden mi bahsediyoruz: Urban Sketchers. Ankara ayağı olan UskAnkara, 2018 Aralık’tan bu yana varlığını sürdürüyor. Etkinlikleri çizer sayısı artarak gün geçtikçe sıklaşıyor.

Urban Sketchers, organize bir oluşum. Dilimize çevirdiğimizde tam bir isim belirlemek zor olsa da biz şu andan itibaren onlar için “şehrin çizerleri” demeyi tercih edeceğiz. Şehirde çizme organizasyonları, herhangi bir zaman, mekân, çizer profili ya da el becerisi arayışı gözetmeksizin, tamamen o anı çizmeye hevesli birkaç insanın toplanması fikri ile başlamış. Şu an gelinen noktada ise (farklı şehirlerde yapılan etkinliklere ve ortaya çıkan çizimlere de bakınca) şehrin çizerleri için, “mikro tarih” yapıyorlar demek yanlış olmaz.

Gelelim şehrin çizerlerinin başkentteki durağına, UskAnkara’ya. 2018’de sosyal medyada hayat bulup şu ana kadar on sekiz buluşma gerçekleştirdiler. İlk buluşma Pilavoğlu Han’da 2018 Aralık ayında gerçekleşti. Akabinde ise çeşitli kafeler, Çağdaş Sanatlar Merkezi, MTA Tabiat Tarihi Müzesi, Cer Modern, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Anadolu Medeniyetler Müzesi, Cinnah 19 Mimarlar Derneği ve Kuğulu Park gibi farklı mekânlar ekibe ev sahipliği yaptı. Ekseriyetle ayda bir ya da iki kez bir araya geliyorlar. Bunun dışında bireysel paylaşımlarını grup içerisinde aktif olarak sürdürüyorlar. UskAnkara çizerlerinden birine parkta, müzede, kafede ya da bazen metroda rastlamış olmanız muhtemel. Malzemede de en az mekân seçiminde olduğu kadar esnekler.

Bir araya geldikleri etkinliklerde kaligrafik, marker ve eskiz kalemleri, karakalemler, suluboyalar ve daha başka pek çok gereç havada uçuşuyor, elden ele geziyor. Kimi ince uçlu bir kalem ile küçük bir kâğıt parçasına, o an sığabilecek tüm detayları sığdırıyor, kimi ise tek bir objeye odaklanıyor ve saatlerce ince ince onu işliyor kağıdına. Günün sonunda mekânın serbestliği ve malzemelerin esnekliği ortaya çıkan ürünlere de sıçrıyor, birbirinden farklı dilde ve ölçekte onlarca çizim deyim yerinde ise etrafa saçılıyor. Bir perspektifin yanına, bir başka çizerin portresi yerleşiyor, onu masada duran yarım bir simit eskizi izliyor veya bir kent silueti o anlarda gelip masadaki yerini alıyor.

Ortalama üç ile beş saat aralığında süren etkinliklerin sonunda, yapılan çizimler derlenip bir araya getiriliyor, kimi zaman bir projeye dönüşüyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde The Sketchbook Project ile çizimlerin bir kısmı, 41.000’den fazla eskiz defterini arşivleyen bir sanat kütüphanesi olarak dijital platformda da varlığını sürdüren Brooklyn Art Library’ye gönderilmek üzere bir deftere dönüştü. Yani şöyle demek mümkün: Ankara’daki bir çizerin Atakule eskizi, Brooklyn’de bir sanat kütüphanesinin rafında yerini aldı ve kim bilir bir meraklısı şu an Atakule’ye bakıyor.

Bir başka mutluluk da 11 Mayıs’ta Erimtan’da gerçekleşti. UskAnkara, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi buluşması, bahar aylarının ferah havasına eşlik edip ruhumuza temas etti. Erimtan’da “Askıda Müze Eğitimi Var” adı ile bir süredir varlığını sürdüren, ihtiyaç sahibi çocuklara müze gezilerinin düzenlendiği projeye, şehrin çizerleri de çizimleri ile destek olacak. Şöyle ki müzedeki buluşmanın çizimleri önümüzdeki günlerde kartpostal halini alacak, Erimtan mağazasında sunulacak ve elde edilecek tüm gelir bu projede kullanılacak.

Son olarak şehrin çizerlerinin yakın tarihli bir etkinliğine değinmek yerinde olacaktır: Bir yıl boyunca gerçekleştirilen çalışmalardan örneklerin yer aldığı bir sergi, sergiyle eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek farklı atölye çalışmaları, kapanışta bir çizim buluşması ve söyleşiyle, 2020’nin ilk günlerinde, Urban Sketchers Ankara, Altı+Bir’de olacak. Aranızda bu harika ekibe dahil olmak, onları ya da çizimlerini daha yakından tanımak ve görmek isteyen olursa, bu haber bir hatırlatma olsun.

Sanat ile temasınız çoğalsın, sevgiyle kalın.

Instagram: Urban Sketchers Ankara

Bir Cevap Yazın