Pusu'laMüzik

KURBAN: Ankara’da Olmayı Seviyoruz!

20 sene önce “Yalan Dostum” şarkısıyla çıktıkları günden bu yana popülerliğini ve duruşunu koruyan Kurban grubunu şehrimizde ağırladık…

Sizler de hasret giderin diye; işte keyifli röportajımız!

Eskiden Roxy Müzik Günleri ve Fanta Genç Yetenekler gibi yarışmalarla birçok sanatçı ve gruplarla tanıştık. Sizce ne oldu da bu süreç yavaşladı, hatta yok olmaya başladı?

İnsanların beklentileri değişti. Zamanında bu tarz yarışmalardan çıkan çok sağlam müzik grupları ve şarkıcılar oldu. Süreç yavaşladı çünkü insanların beklentileri ve istekleri yıllar içinde değişmeye başladı. İyi işlenmiş alternatif isimlerin çıktığı yarışmalar yerlerini daha tek düze, daha birbirinin aynı isimlerin çıktığı yarışmalara bıraktı. Kısacası insanlar değişti, birçok şey gibi yarışmalar da değişti.

Sizin bireysel yaptığınız müzikle Kurban’ın müziği arasında fark var mı?
Farklılıklarımız elbette var. Mesela birimiz bir söz yazar ya da müzik yapar ama o çıkan şey KURBAN müziği değildir. Farklı bir duygudur; KURBAN’da anlattığımız şeylerin ya da işlediğimiz soundun dışındadır. O zaman deriz ki; bu bir kenarda dursun… Mane (Deniz Yılmaz), Kök (Kerem Tüzün), Mind Shifter (Burak Gürpınar), bu tarz yan işlerimize örnektir.

İlk çıktığınız zamanlardan beri Ankara’da konser veriyorsunuz, Ankara ritüeliniz var mı, Ankara’da olmak sizin için ne ifade ediyor?
Ankara’da olmayı seviyoruz. Ankara ruhu denen bir şey gerçekten var. Bu şehrin bir samimiyeti var. Ritüel? 20 yıldır Ankara’ya geliyor olmamız yeterli bir ritüel gibi…

Kurban ismini seçtiğinizde sizi türkücü sananlar olmuş, sanıyoruz kurban bayramında isminiz sebebiyle ana haberlere konu olmuşsunuz. Bu anlattığımız kulaktan kulağa hikayelerin bir doğruluk payı var mı?

Adı üstünde… Kulaktan kulağa yayılan hikayeler bunlar. Bir nevi efsane! Efsaneleri açığa çıkarmak olmaz, bırakalım nasıl isteniyorsa öyle bilinsin…

1999 Ali Sami Yen Metallica konserinde büyük bir çıkış yakaladınız. Belki de Türkiye’de bu kadar büyük bir kalabalığın bulunduğu konserde ilk kez oldukça marjinal bir tarzda performans sergilediniz. Konser öncesi bu temayı planlamış mıydınız yoksa spontane gelişen bir süreç miydi? Hikayesini bizimle paylaşır mısınız?
Tüm konserlerde içimizden geldiği gibi davranıyoruz. İstediğimiz şovu yapıyoruz. Hissettiğimiz tavrı sergiliyoruz. Bunun için özel bir çalışma yapmıyoruz. Biz mutluysak bizi sevenleri mutlu edebiliriz; o sebepten hep istediğimizi yaptık. O gün de böyle bir gündü. Metallica dışında Megadeth, Pink ve Massive Attack gibi isimlerle de sahne aldık. Bu konserlerin hepsinde dediklerimiz geçerli aslında; hep iyi hissettiğimiz şekilde ve istediğimiz şekilde davrandık.

Kurban isminin çıkışı “piyasanın içinde kurban olmak” düşüncesinden ileri gelmiş ve sonucunda bu isme karar vermişsiniz. Günümüz kentlerinin insanlarıyla kentler arasındaki ilişkinin gerilimli seyrine kendimizi kaptırdığımızda bizler de bu sistemin birer kurbanı oluyoruz. Sizin hiç kurban olduğunuzu düşündüğünüz anlar oldu mu?
“Kurban olmak” kavramı herkese göre değişkendir. Belki hep kurbandık, belki de hiç kurban olmadık, ama şurası kesin bunca sevenimiz varken yalnız olduğumuzu düşünmüyoruz.

Bir zamanlar The Doors, Pink Floyd, Janis Joplin gibi isimlerle büyüyen bir nesil vardı. Şimdiyse tam adını koyamadığımız, müziklerini hissedemediğimiz isimlerle büyüyen yepyeni bir nesil var. Kimi çok bilinçli köklerine bağlı kimiyse bambaşka bir yol izliyor. Sizce yeni nesil neler yapacak, bu durum müzik piyasasını nasıl etkiler?
Yeni akımlar ve yeni nesil aslında çok derin ve tartışmaya açık bir mevzu. Herkes kendi kulvarında çok iyi ve iyi olmak için çabalıyor. Yeni nesil için de bunu söyleyebiliriz aslında ama illa bir durum belirteceksek yeni nesil çok sağlam geliyor, bilinçli geliyor, içlerinde gerçekten kayda değer işler çıkaran sıkı müzisyenler var. Bundan hoşnutuz. Çeşitlilik iyidir.

Kurban’ın uzun zamandır beklenen yeni şarkısı GÜLÜMSE geliyor. İpucu verebilir misiniz?

Evet, bizim için de uzun bir zaman oldu. GÜLÜMSE ile birlikte uzun bekleyişe son veriyoruz ve değeceğini düşünüyoruz. Sürpriz olsun bozulmasın; gerçi konserlere gelenlere ufak ufak ipuçları da vermiyor değiliz…

O zaman GÜLÜMSE’den devam edelim. Görücüye ne zaman çıkacak ?
Kayıtlar İstanbul PÜR stüdyolarında yapıldı ve bitti. Klip çekimleri başlıyor. Sıkıntı olmazsa eylülde sizlerle…

En yakın Ankara konseri ne zaman ?
18 Ağustos’ta (bu akşam) Passage Sahnesinde!

Sorularımıza içtenlikle yanıt verdikleri için Kurban’a Lavarla Ailesi olarak teşekkür ederiz…

Röportaj: Güneş TancuayNil KozaIşıl Selen Çiçek

Lavarla
Ankara merkezli bir kültür-sanat ve kent oluşumu.

Bir Cevap Yazın

Müzik

Müziği ve gitarıyla Burak Altuni

“Müzik hakkında güzel bir şey, çarpar, acıtmaz!” Bob Marley Burak Altuni… Müzikle tanıştığında 3 yaşındaymış, flütle başlamış. Ne yazık ki baba acısı müzikten de öncesine...