Keçeden Kadınları
Son yıllarda bir hayli popülerleşen ve binbir türlü kullanımıyla karşımıza çıkan keçe, sanat olarak da işlenmeye başlayınca uluslararası yatırımcıların dikkatini çekti. World Economic Forum’un gençlik inisiyatifi olan Global Shapers Ankara Topluluğu’nun hayata geçirdiği “Keçeden Kadınları” projesi Dubai merkezli yatırım şirketi The Abraaj Grubu’nun düzenlediği hibe yarışmasında 178 proje arasından 6 farklı ülkeden desteklenmeye uygun görülen 9 projeden birisi oldu.
Peki nedir bu “Keçeden Kadınları” projesi?
Keçe sanatını yeniden canlandırmak, kültürel mirasa sahip çıkmak ve en önemlisi kadınlara istihdam olanağı yaratmak anacıyla ve tamamen gönüllük esasına dayalı olarak oluşturulmuş bir proje.
“Keçeden Kadınları” projesine katıldığı günden bu yana, bu sanatı tüm incelikleriyle öğrendiğini ifade eden ev hanımı Seher Erol’un proje hakkında söyledikleri ise projeyi daha iyi anlamak adına dikkate değer:
“Daha önce hiç çalışmadım. Ama hep el işi, dikiş, örgü gibi çalışmalara ilgim ve yatkınlığım oldu. ‘Keçeden Kadınları’ projesini duyduğumda da ilgim olan bir alanda bir şeyler yaparak, istihdam edilme olanağı beni çok etkiledi. Yapılan görüşmeler ve mülakatlar sonrası 30 kadın olarak projeye başladık. Hepimiz keçeye tutunduk diyebilirim. Hazır keçeyle ilgili ufak tefek çalışmalar yapanlar vardı aramızda ama hiçbirimiz yünü zeytinyağlı sabunlu suyla keçe kumaş haline getirmeyi bilmiyorduk. Böylece eğitmenlerimiz eşliğinde, 2500 yıllık bir geçmişi olduğunu öğrendiğimiz keçeyle ilgili tüm detayları öğrenmek için zorlu bir sürece başladık.”
Geleneksel bir Anadolu sanatı olan keçeyi günümüze uyarlayıp modern dünyaya ait ürünler üretilmesini sağlayan bu proje kapsamında: tablet kılıfları, çantalar, sıcak su torbaları ve şallar gibi bir çok farklı ürünü bulmak mümkün.
Ağustos 2015’ten beri üzerinde çalışılan, Ankara’da yaşayan ev hanımlarını iş hayatına katmayı amaçlayan sosyal sorumluluk projesi “Keçeden Kadınları” ekibiyle tanışmak üreticilerle bir araya gelmek ve hatta ürünlerinden satın alarak bu güzel projeye destek olmak isterseniz, 25 Mart tarihinde Ulucanlar Cezaevi Müzesi Sanat Sokağında düzenlenecek olan basın lansmanı ve sergiye katılabilirsiniz.