Dünya Temizlik Günü: Seymenler Parkı’ndan 323 Kilo Çöp Çıktı
İnsanoğlu her geçen yıl doğaya borçlanıyor. Dünya Temizlik Günü de o borçları ödemeyi hedefliyor. 21 Eylül 2019’da sürdürülebilir bir yaşam ve doğaya verilen zararı azaltmak için milyonlarca insan bir araya geldi. Sidney’den Ankara’ya dünyanın her yerinde aynı gün çöp toplandı. Let’s Do It Türkiye, Siyamder, JCI Türkiye işbirliğiyle Türkiye çapında Dünya Temizlik Günü için gönüllüler birlik oldu. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları, dernekler, topluluklar da desteğini esirgemedi.
Seymenler’den Çıkan Çöp 323 Kilo
Ankara’da Seymenler Parkı’nda öğle saatlerinde başlayan etkinlikte Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Berkay Gökçınar açılış konuşmalarını yaptı. Konuşmaların ardından eldivenler, çöp poşetleri alındı ve gönüllüler parkın tamamında yoğun bir çalışmaya girişti. Bizimkiler konserinin ardından sıra geldi çöpleri saymaya. Öncesinde tahminler alındı. Sizce kaç kilo toplanmıştır? “100, 170, 230, 250…” Çöpler sayıldıkça ağırlığı da iyice arttı. Seymenler Parkı’nda 1 saatte tam 323 kilo çöp toplandı! Üstelik belki biz tam bir hafta önce güneşli bir cumartesi günü çöpleri fark etmeden eğleniyor, yeşilin tadını çıkarıyorduk. Etrafımıza baktıkça aslında insanoğlunun doğaya ne denli zarar verdiğini bir kez daha gördük.
Türkiye genelinde çöp toplamak üzere 116 binin üzerinde kişi gönüllü katılım gösterdi. Farklı şehirlerde, toplam 152 temizlik noktasında 790 ton katı atık toplandı! Etkinlik 167 ülkede eş zamanlı olarak gerçekleşti.
Dünya Temizlik Günü: Nasıl Başladı?
2008 yılında Estonya’da 50 bin kişi bir araya geldi. 5 saat içinde 10 bin ton çöp toplandı. O güne ait videolar yayılınca Avrupa ülkeleri tarafından model alınarak küresel çapta bir projeye dönüştü. Türkiye bu ülkeler arasına 2012’de katıldı.
Dünya Her Yıl 100 Milyon Ton Katı Atık Çıkarıyor
Türkiye’nin çıkardığı katı atık 86.614 ton. Eğer böyle devam ederse 2025’te 135.962 ton olması öngörülüyor. Üstelik toplanmayan atıklar, hastalığa yakalanma sıklığını 6 kat artırıyor. Sigara izmaritleri, şişeler, metal kapaklar derken doğaya en fazla zararı plastik ile veriyoruz. Su yollarını ve ekosistemleri binlerce yıl boyunca kirletebilen plastikler, mevcut tüm küresel atıkların yüzde 12’sini oluşturuyor. Yıllık 8 milyon ton çöp, okyanuslara dökülüyor. Bu 112.123 Boeing 737 uçağını okyanusa dökmekle eş değer! Hesaplamalara göre 2050 yılında bugünden %70 daha fazla atık üretilecek.
Dünya Temizlik Günü Neyi Hedefliyor?
Çevre kirliliği hakkında farkındalık yaratmayı, çevre bilinci oluşturmayı hedefliyor. Bunu yaparken de gönüllüleriyle beraber doğaya atılan çöpleri temizliyor. Çöp körlüğünü yenmeyi diliyor.
Dünya bizim evimiz. Bize düşen evimizi temiz tutmak. Bunu kolaylıkla, ziyaret ettiğimiz bir parktan ayrılırken arkamızda çöpümüzü bırakmadan yapabiliriz. Etrafımızdakileri bilinçlendirerek yapabiliriz. Tek dünyamız var. Korumak ellerimizde. Bu yıl aramıza katıldıysan doğa sana teşekkür ediyor. Bu yıl olmadıysa seneye mutlaka seni de bekliyor!
Fotoğraflar için Mustafa Balaban‘a teşekkür ederim.
Zihniyet değişmedikçe her yıl seymenler parkından dünya temizlik gününde 323 kilo çöp toplarsınız. Ayrıca 323 kilo gelmesi gayet doğal, bira şişesi ağırdır.