ÇocukEdebiyat

Çocuk Edebiyatı Kentlerde

Nisan Ayı, Uluslararası Bologna Çocuk Kitapları Fuarı ile başladı. Bu yıl 56’ncısı düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından binlerce yazarın, illüstratörün, grafik tasarımcının, yayınevinin, kütüphanecinin, öğretmenin ve akademisyenin katıldığı fuar, kozmopolit ve küresel bir izleyici kitlesini bir kez daha bir araya getirmeyi başardı. TEDA Projesi kapsamında yabancı dillerde yayımlanan Türkiye’ye ait çocuk edebiyatı eserleri de fuarda yerlerini aldı. Fuarın bu yılki onur konuğu ise beraberinde getirdiği etkinlik ve sergileriyle İsviçre idi.

Ülkemizde ise ilk kez bu yıl 15-19 Nisan’da Nevşehir’de Uluslararası Çocuk Kitapları Festivali düzenlenecek. Ana teması “çocuk hakları” olan festivalin anahtar sözcükleri: Uygulamalı, hak temelli kitaplar, barış kültürü, çocuk hakları sözleşmesi, çocuklar için demokratik bilinç, okuma alışkanlığı kazandırma ve kitaplara erişilebilirlik. Bu amaçla yazarlar, illüstratörler, akademisyenler ve yayınevleri ülkenin ve dünyanın çeşitli yerlerinden bir araya gelip çocuklar için bu festivalde buluşacaklar.

 

Festivalde dört gün boyunca fuaye alanında çeşitli çocuk ve yetişkin atölyeleri düzenlenecek, tiyatro ve konserler gerçekleştirilecek. Almanya, Fransa ve Japonya gibi ülkelerden çeşitli uluslararası katılımcıların da bulunduğu festivalde alanında uzmanlaşmış akademisyenlerin katıldığı bir Çocuk Kitapları Festivali Çalıştayı da düzenlenecek. Festival, Anadolu’nun turistik ama küçük bir yerinde tüm çocukların kitaplarla buluşmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

 

Bir başka kitap şenliği de Ankara’da 20-23 Nisan tarihlerinde Cer Modern çatısı altında gerçekleşecek. Bu kapsamda Cer Çocuk’ta çocuklara yönelik çeşitli atölyeler olacak. “Kitaplarla Konuşalım”, “Üç Boyutlu Kitap”, “Masal Resimleyelim” gerçekleşecek olan atölyelerden bazıları.

25-26 Nisan tarihlerinde ise Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce, Çocuk Edebiyatı Profesörü değerli Sedat Sever’e armağan niteliğinde olan Türkçe Eğitimi ve Çocuk Edebiyatı Kurultayı düzenlenecek. Etkinliğe Gülten Dayıoğlu, Behiç Ak gibi önemli çocuk kitabı yazarlarının yanı sıra; çocuk edebiyatı üzerine çalışan öğretmenler, uzmanlar ve akademisyenler katılacak.

Nisan ayını İkinci Balkan Çocuk Edebiyatı Kongresi ile kapatıyoruz. Birincisi Edirne’de düzenlenen kongrenin bu seneki mekanı Kosova olacak. Başkent Priştina’da, Priştina Üniversitesi’nde düzenlenecek olan kongrenin bu yılki ana teması ise Kültürlerarasılık ve Çocuk Gençlik Yazını. Priştina Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen kongre, balkan ülkeleri ve Türkiye ağırlıklı olmak üzere bu alanda çalışan çeşitli uluslararası katılımcılara ev sahipliği yapacak.

Kısacası, nisan ayının çocuk edebiyatı ile bir ilgisi olmalı!


Ankara’daki diğer çocuk etkinlikleri için Nisan bültenimize göz atabilirsiniz.

Damla Pektaş
Kendi halinde bir çocuk edebiyatı yazarı ve okuru. Toplar (bir şeyler), bağlar (bir şeyleri), sunar (birilerine) ve bundan mutlu olur (bizzat).

Bir Cevap Yazın




Pusu'la

Artifex Ludens – Sanatla Oyun Sergisi

“Başlangıç noktamızı anlamamız, gelişimin farkına varmamız ve de hayaller kurabilmemiz için müzeler hep olmalıdır,” düşüncesini destekleyen Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi‘nin özellikle çocuklara geniş imkanlar...