Pusu'laMekanÇocukEdebiyat

Büyüyünce müze olmak istiyor: Müzecik

Serimizin bu röportajında Osmanlı’dan Cumhuriyet Dönemi’ne, ardından da günümüze uzanan çocuk edebiyatımızın gelişimine tanıklık edebileceğiniz bir “küçük” mekandayız. Yazarlar ve eserleriyle tanışarak derinlemesine bir edebiyat ve kültür deneyimi yaşanabilen Müzecik’i, Elma Yayınevi’nden yürütücüleri Gülderen Çopur ve Vildan Barış Örkmez ile konuştuk.

Merhabalar değerli Müzecik ekibi, röportajımıza öncelikle sizleri tanıyarak başlayalım.

Gülderen Çopur: Merhaba ben Gülderen Çopur, Elma Yayınevi’nde iş geliştirme alanında ekip arkadaşım Vildan Barış Örkmez’le birlikte keyifle yol alıyoruz.

2010 yılında Elma Yayınevi ile tanışmamla birlikte, öncesindeki ticari girişim ve deneyimlerimi tutkum olan kitaplara aktarma fırsatı buldum. Özellikle çocukları, nitelikli çocuk kitaplarıyla buluşturmak, onlara okuma sevgisi kazandırmak için neler yapılabileceğini araştırmak, proje geliştirmek çok keyifli, dinamik ve fayda yaratmanın hazzını yaşatan bir durum. Müzecik bu girişimlerimizden sadece bir tanesi.

Vildan Barış Örkmez: Merhaba ben Vildan Barış Örkmez, kurumsal gelişim alanında çalışmalarımın yanında 2014 yılından bugüne Müzecik koleksiyonunun geliştirilmesi ve etkinliklerin organizasyonuyla ilgileniyorum. Çocukların ve çocuk edebiyatı ilgililerinin yayınevimiz bünyesinde tarihsel süreçle tanışmasına, kitaplarla buluşmasına tanıklık etmek ve okuma kültürüne katkıda bulunmak heyecan verici ve geliştirici.

Müzecik’in veya sizin deyişinizle “ahşap ve saman kağıdı kokan bu mekanın” kuruluş hikayesini bizlerle paylaşabilir misiniz?

Çalışmalarına 2013 yılı Haziran ayında başladığımız çocuk edebiyatı koleksiyonu fikri kurucumuz eğitmen-yazar Ahmet Şerif İzgören’e ait. Amacımız; çocuk edebiyatı kültürümüzü araştırmak, tanıtmak ve ülkemizde çocuk edebiyatı adına eserler vermiş, çocuklara okumayı sevdiren yazar ve çizerlerimizi anmak ve anlatmak.

Müzecik, çocuk kitabı yazarlarının, çocukların, öğretmenlerin, ebeveynlerin çocuk edebiyatı çatısı altında buluştukları bir yer. Konuklarımızla birlikte, Osmanlı’dan başlayıp Cumhuriyet Dönemi’yle devam eden ve günümüze uzanan çocuk edebiyatımızın gelişim serüvenine tanıklık ediyor, çocuk edebiyatımıza yapı taşı olarak yerleşen yazarlar ve yapıtlarıyla tanışıyoruz. Dünden bugüne karşılaştırmalar yapıyor, değerlendirmelerde bulunuyoruz. Kimi zaman anlatımlar, söyleşiler, canlandırmalar ve atölyelerle destekliyoruz bu tanışıklığımızı.

Peki, Müzecik’teki bu kıymetli çocuk edebiyatı külliyatını nasıl ve kimlerle bir araya getirdiniz?

Koleksiyonu oluşturmak için öncelikle çocuk edebiyatına, araştırmalarıyla katkı sağlayan hocalarımızın çalışmalarını inceleyerek başladık. Temel alınan bu çalışmalardan hareketle ülkemizde çocuk edebiyatı adına yapılan ilk girişimlerden başlayarak, günümüze değin yayımlanmış nitelikli eserleri bağışlar ve satın alma yoluyla temin ettik. 2013 Haziran’ında başlayan bu süreç eklenen parçalarla büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.

Bağlantılı olarak sormak isterim ki, fiziksel mekan kısıtları göz önüne alındığında dijitalleşme ve koleksiyon zenginleştirme çalışmalarınız nasıldır?

Yaptığımız çalışmalar sonucunda belirlediğimiz ve koleksiyonumuzda olmasını istediğimiz kitaplar var. Bunları internet sitemizde “Beklediğimiz Kitaplar” alanında görebilirsiniz. Söz konusu kitapları sahaflardan araştırıp bulmaya çalışıyoruz. Ayrıca kimi çocuk kitaplarını inceleyip koleksiyona uygun olanları satın alırken, armağan kitapları da kabul ediyoruz. Koleksiyonun dijitalleştirilmesi  ise şimdilik düşünmediğimiz bir çalışma.

Biraz da bünyenizdeki proje ve etkinlikleriniz hakkında konuşalım derim. Özellikle de eğitimlerinizin içeriğini merak ediyorum.

Müzecik’te konuklarımız için düzenlediğimiz etkinlikler var. Bunlardan bazıları; bir kitabın yayımlanma sürecini anlattığımız “Kitabın Yayın Yolculuğu” etkinliği, kitaplarla drama atölyeleri, yazar/çizer buluşmaları, şiir ve öykü yazımına yönelik “Kıpır Kıpır Sözcükler” etkinliği.

Belki basit ancak gerekli olduğuna inandığım bir soru olarak, Müzecik’i kimler, ne zaman, nerede ve nasıl deneyimleyebilir?

Müzecik, Elma Yayınevi’nin bünyesinde bulunuyor. Etkinliklerimizden yararlanmak isteyenler randevu alarak gelebiliyorlar. Çoğunlukla okullardan öğrenci gruplarıyla gerçekleştiriyoruz ama zaman zaman yetişkinlerle de bu etkinlikleri planlayabiliyoruz. Bununla birlikte koleksiyonumuzu incelemek isteyenler de randevu alarak gelebiliyorlar.

Röportajımızı bitirirken, Müzecik bünyesinde bizleri gelecekte nelerin beklediğini aktarabilir misiniz?

Çok kısa bir yanıt olacak ama içinde çok şey barındırdığını düşünüyoruz. Müzecik büyüyüp müze olmak istiyor!

Levent Tökün
Arkeolog ve sanat tarihçi. Halen Campania Luigi Vanvitelli Üniversitesi İş Ahlakı ve Sanat ve Antikalar Piyasasında Suç Önleme UNESCO Kürsüsü'nde doktorasına devam etmekte.

Yorumunuzu yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Pusu'la

Artifex Ludens – Sanatla Oyun Sergisi

“Başlangıç noktamızı anlamamız, gelişimin farkına varmamız ve de hayaller kurabilmemiz için müzeler hep olmalıdır,” düşüncesini destekleyen Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi‘nin özellikle çocuklara geniş imkanlar...