Pusu'laMüzik

Bohemian Rhapsody’nin Hikâyesi

Is this the real life?
Is this just fantasy?

Bohemian Rhapsody, bir matruşka bebek gibi içinden yeni şarkılar doğuruyor.

Dünya değişiyor, çiçek çocuklar etrafta, Freddie Mercury olup bitenleri gözlemliyor ve bir gün yataktayken aklına Bohemian Rhapsody’nin ilk tohumları düşüyor. Freddie hayatını o tohumlarla birlikte sürdürüyor. Sokağa çıkıyor; zihninde Bohemian Rhapsody var. Yemek yiyor; Bohemian Rhapsody yine orada. Söze giriyor bir şey anlatıyor; kafasının bir kenarında filizlenen Bohemian Rhapsody var. İşte şarkı böylece Freddie Mercury’le birlikte gezmeye başlıyor. Cümleler halinde yeni bir form aldığındaysa, Mercury kenarda köşede bulduğu her kağıda bu sözleri yazıyor.

Mama, just killed a man

Şarkının kaydı o dönemde var olan teknoloji sonuna kadar zorlanarak yapılıyor. Yapımcı, çıkacak işin güzel olacağına bir türlü inanmıyor çünkü içinde rock da var, pop da var, opera da var. Bu arada, şarkının opera kısmını kaydetmek tam üç hafta sürüyor.

Ve şarkının kaydı tamamlanıyor. Plak şirketi çıkıp diyor ki: “Bu şarkı çok uzun.” Freddie Mercury, Bohemian Rhapsody’i kısaltmaya bir türlü ikna edilemiyor. Şarkıyı keşfeden ve bizimle buluşmasını sağlayan iki isim Kenny Everett ve Paul Drew, Bohemian Rhapsody’e radyoda yer veriyor ancak tamamını değil, kısa bir versiyonunu çalıyorlar.

İşte mucize orada başlıyor: İnsanlar şarkıyı keşfediyor ve devamını duymak istiyor! Plak şirketinin “Hayır!” demesine rağmen müzikseverler plakçılara gidip adını yeni duydukları Bohemian Rhapsody’i sormaya başlıyor. “Hit ya da Miss olacaktı,” diye anlatılıyor, hit’ten fazlası oluyor.

I’m just a poor boy, nobody loves me

Brian May o yıllara dönüp diyor ki: “Şarkı Freddie’nin aklında bölümler halindeydi o yüzden kayıt aralıklarla yapılıyordu. Bittiğinde dönüp şöyle dedi: ‘Ve adı Bohemian Rhapsody olacak!’ Şaka mı gerçek mi anlayamıyordunuz, sonra anlaşıldı ki gerçekmiş.”

Peki, neyi anlatır Bohemian Rhapsody? Her dinleyen üstüne kendi hikâyesini yazabilir ama çıkış noktasını Freddie Mercury’nin kalbinin içi kabul edersek eğer onu orada yalnız bırakmak, fazla kurcalamamak daha doğru olacaktır.

Nothing really matters,
Anyone can see,
Nothing really matters,
Nothing really matters to me.
Any way the wind blows.

Şarkıyla aynı ismi taşıyan film vizyonda. Bohemian Rhapsody, Queen’in ve Freddie Mercury’nin hayatını anlatıyor. “Siz bizi öldürecek misiniz ya?” dedirten fragman için tıktık.

 

Bir Cevap Yazın

Müzik

Müziği ve gitarıyla Burak Altuni

“Müzik hakkında güzel bir şey, çarpar, acıtmaz!” Bob Marley Burak Altuni… Müzikle tanıştığında 3 yaşındaymış, flütle başlamış. Ne yazık ki baba acısı müzikten de öncesine...