Bana Bir Kitap Çizer Misin?
Çocuklarımız bizim en değerlilerimizdir. İngiliz şair William Wordsworth bir şiirinde “Çocuk, insanın atasıdır.” diyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çocuklarımız için birçok proje yürütülmektedir. Onlara sunacağımız en büyük katkı, en iyi şartlarda eğitim almalarını sağlamak olacaktır. Bu projelerden biri olan Bana Bir Kitap Çizer Misin? köy okullarında kısıtlı imkanlarla okuyan çocuklar için yürütülen bir çalışma.
Proje, öğrenim gören çocukların sıkıntılarını azaltmayı ve onlara daha iyi bir olanak sunmayı amaçlıyor. Bana Bir Kitap Çizer Misin? projesi daha önce iki dönemde (20015-2016 ve 2016-2017) toplam 40 köy okulunda 1540 öğrenciye kırtasiye yardımında bulundu. Küçük Prens’in önderliğinde Küçük Prens kitabı ve sadece kırtasiye malzemesi olmamak kaydıyla bunun dışında kıyafet ve temel eğitim materyallerini ihtiyaç sahibi çocuklarla buluşturdu.
Projenin ortaya çıkışını Emre Çetinaslan kendi ağzından şu şekilde anlatıyor “Ben gıda mühendisliği okuyorum, bölümümüz gereği fabrikalarda staj yapmamız gerekiyor. Bu sebeple her yaz çeşitli illeri görme şansım oluyor. 2015 yılında Eskişehir’de hem staj yapıp hem de şehri gezerken bir gün çeşitli kitapçıların olduğu bir sokağa girdim. Kitapları incelerken çocukluğumda okuduğum birçok kitabı gördüm, bunlara Küçük Prens kitabı da dahil. Hepsi çocukluğumun güzel geçmesini sağlayan beni umutlandıran ve mutlu eden kitaplardı. Sonrasında bu kitapları dışarıda bir yerlerde yardıma ve umuda ihtiyacı olan çocuklara ulaştırmayı böylece onlara ışık olabilmeyi istedim. Böylece projemin ilk adımını atmış oldum.”
“Proje ismi ise şuradan geliyor: Hikayeye göre Küçük Prens bir çöle düşer ve çok yalnızdır. O sırada hikayenin diğer kahramanı pilot ile karşılaşır. Ondan, arkadaşlık edebileceği ve yalnızlığına çözüm olması adına bir koyun çizmesini ister. Bu replikten esinlenerek oradaki çocuklara arkadaş olmak umuduyla projemizin ismini “Bana Bir Kitap Çizer Misin?” olarak belirledik.”
Proje başta Ankara, diğer iller ve birçok üniversite tarafından destekleniyor. Emre Bey tarafından çocuklar için başlatılan bu projeye destek verenler arasında ODTÜ, Hacettepe ve Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’nin isimlerini sayabiliriz. Üniversitelerin öğrenci topluluklarının katkıları da bulunuyor. Projenin maddi kaynağı ise düzenlenen konserlerle karşılanıyor. Bilet satışlarında öğrenci toplulukları hummalı bir çalışma yürütüyor.
Her şey tamamlandıktan sonra sıra bu köy okullarının nasıl belirlendiğine geliyor. Ekip bu konuda çok titiz çalıştığını belirterek yardım yapılacak köy okullarının öğretmenleriyle birebir iletişim sağlıyorlar. Kaynak olarak ise MEB ve Kardeş Okullar gibi platformlar kullanılıyor. Proje kapsamında yardım gönderilen il ve okullardan birkaçı şunlar;
İller: Erzurum, Hatay, Kilis, Ağrı… ; okullar: Boyacı Köyü İlkokulu, Çınar İlkokulu, Yeşildere İlkokulu… Bunlar sadece birkaçı, oysa bu güzel projeyle destek verilen iller ve okullar uzayıp gidiyor.
Yardım yapılan materyallere gelince kırtasiye adına bir çocuk için aklınıza gelen her şey olabiliyor. Kalem seti, oyun hamuru, not defteri, Küçük Prens kitabı, konu anlatımlı kitaplar, soru bankaları, boyama kalemi, okuma setleri, atkı, bere… Kalem, silgi, defter, kalemtıraş, boya malzemeleri gibi kırtasiye materyalleri yeni alınıyor; bunun için neredeyse günlerce araştırıp en uygun fiyatı veren yerden almaya büyük özen gösteriliyor. Şapka, bere, atkı, okuma kitabı gibi materyaller ikinci el olarak temin etmeye çalışılıyor; temin edilemezse onlar için de bütçe ayırılıyor. Bu malzemelerin çocuklara ulaşımında “Bana Bir Kitap Çize Misin?” proje ekibi, her çocuğun özel olduğuna inanarak paketleme işlemini her çocuk için özel olarak yapıyor. Bu projenin bir farkının da “her öğrenciye özel olarak hazırlanan yardım”ların olduğunun altı çiziliyor.
Ayrıca projeye destek için TRT arşivinden yapılan tanıtımları izleyebilirsiniz. TRT radyosundaki Evimizin Neşesi adlı programda da ekip kendini tanıtma fırsatını bulmuş.
ÖNEMLİ NOT: Son olarak Emre Bey, görme engelli çocuklar için de çalışmalarının olduğunu belirtti. Ayrıca kendileri basılmamış çocuk hikayeleri yazıyor ve bazılarını Braille’n alfabesinde kabartma olarak bastırmış. Bunlar Ankara’da 2 farklı görme engelli okula dağıtılacak.
İletişime geçmek için:
Emre Çetinaslan
Telefon 0539 638 14 27