Pusu'laSergiEtkinlikGeziÇocukSanat

Artifex Ludens – Sanatla Oyun Sergisi

“Başlangıç noktamızı anlamamız, gelişimin farkına varmamız ve de hayaller kurabilmemiz için müzeler hep olmalıdır,” düşüncesini destekleyen Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi‘nin özellikle çocuklara geniş imkanlar sunduğunu daha önce yazmıştım. Ekim ayında başlayan, Lavarla Çocuk Bültenlerinde de yer verdiğimiz ve 1 Mart 2020 tarihine kadar devam edecek olan “Artifex Ludens: Sanatla Oyun Sunay Akın Sanatın Oyuncakları Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” sergisini iki gün önce gezmiş ve beğenmiş biri olarak çocuklu ailelerin kaçırmaması için detaylı bir şekilde yazmak istedim.

erimtan müzesi, sergi, sanatla oyun

Sergiyi özel yapan noktalardan biri Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ile İstanbul Oyuncak Müzesi’ni; sanat, tarih ve oyuncaklar arasındaki ilişkileri inceleyen ortak bir sergide buluşturuyor olması. Özellikle iki önemli müzenin böyle değerli bir iş birliği yapması, İstanbul’daki imkanların Ankaralılara da sunulması açısından da önemli.

“Artifex Ludens – Sanatla Oyun” sergisinde amaçlanan nedir? sorusuna bir cevap aradığımda sergideki oyuncakların verdiği mesajı düşündüm. Oyun oynamak çocuklar için önemlidir. Serginin küratörü Marcus Craf’ın da dediği gibi “Oyun oynamak, görünen dünyanın sınırlarını genişleterek, bilinenin ötesine geçmeyi mümkün kılar. Sosyalleşmeyi ve kişiler arası ilişkilerin gelişmesini destekleyen bir eylemdir. Oyun, gerçeğin kurallarıyla sınırlı kalmak zorunda değildir. Bu yönüyle, dünyevi varlığımızın inşa ettiği kafeslerden çıkmak ve mantık ile akılcılığın ötesine ulaşmak için bir fırsat sunmaktadır.” Bu nedenle neyle oynadığımız önemlidir.

erimtan müzesi, sergi, sanatla oyun

Kütüphane eviyle oyun oynamakla plaj eviyle oyun oynamak arasında hazırladığı hayaller bakımından muazzam fark vardır. Sunay Akın’ın dediği gibi “Bir çocuğun neyle oynadığı gelecek için önemlidir.” çünkü oynadığı oyunlar, oyuncaklar hayallerini geliştirir.

Sergide; Van Gogh’dan Mozart’a, Frida Kahlo’dan Salvador Dali’ye, Elvis Presley’den, Edgar Allan Poe’ya kadar birçok ünlü sanatçının figürleri ve oyuncak enstrümanları yer alıyor. Müzik, edebiyat, resim ve sinemanın tarihi oyuncaklarla anlatılıyor.

erimtan müzesi, sergi, sanatla oyun

Biz özellikle Van Gogh oyuncaklarını, önemli ressamların tablolarından esinlenilerek giydirilen bebekleri, tiyatro sahnelerini çok sevdik. Her eser üzerine kızımla sanat içerikli bolca sohbet etme imkanı bulduk. Gördüğümüz oyuncaklardan ilhamla benzer içerikte oyuncaklar olsa (ya da yapsak) ve oyunlar oynasak diye düşündük. Orada gördüğümüz pek çok müzisyenin, ressamın ve yazarın hayatlarını merak edip bilmediklerimizi araştırmaya başladık.

erimtan müzesi, sergi, sanatla oyun

Bu harika sergiyi hem çocuklu aileler hem de sanatsever yetişkinler görmeli. Artifex Ludens – Sanatla Oyun sergisinden başka, çocuklar için hangi seçenekler var diye merak edenleri bültenimizi okumaya alalım.

Not: Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi açıldığı günden beri sosyal sorumluluk bilinciyle dezavantajlı bölgelerdeki okullardan öğrencileri, ücretsiz olarak müze eğitimiyle buluşturuyor. “Askıda Müze Eğitimi Var!” girişimi ile dilerseniz siz de bu öğrencilerin alacakları müze eğitimine destek olabilirsiniz. Yapacağınız her katkı çocukların, uzman eşliğinde müzeyi keşfetmelerini ve eğitim atölyesinde sanatla buluşmalarını sağlayacaktır.

Yorumunuzu yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pusu'la

Büyüyünce müze olmak istiyor: Müzecik

Serimizin bu röportajında Osmanlı’dan Cumhuriyet Dönemi’ne, ardından da günümüze uzanan çocuk edebiyatımızın gelişimine tanıklık edebileceğiniz bir “küçük” mekandayız. Yazarlar ve eserleriyle tanışarak derinlemesine bir edebiyat...