Ankara Kokulu Romanlar
Ne güzeldir sahaflara gidip o kitap yığınını karıştırmak ya da kitapçılardaki o yeni kitap kokusu… İlk hevesle hemen başlamak ister insan. Hele bir de daha ilk sayfalardan sarmaya başladıysa işte o zaman bulmuşsundur yolunu.
Ankara’da geçen romanları okumak da pek hoştur. Sayfalarda ilerlerken bazen tanıdık bir park, bir cadde ya da her gün önünden geçtiğin dükkan, bazen de tam bizim sokaktan bahsediyordur yazar. Tam o anda heyecanlanırsın, sayfalar uçar gider.
Biz de düşündük taşındık, Ankara’da geçen romanlar listesi yaptık. Kim bilir bu sefer kahraman ta yanı başımızdadır…
1. Emrah Serbes- Her Temas İz Bırakır
Ankara’da; Kızılay, Sakarya caddesi, dil ve tarih-coğrafya fakültesi, Atakule ile emniyetin, cinayet masası arasında geçen polisiye bir roman. Behzat Ç. ise kendine göre bir adalet sistemi olan bir komiser. Kan donduran bir cinayetin işlenmesiyle komiserimizin bol entrikalı hikayesi başlar. Dizisiyle de ün salmış bu karakterin, başlangıç romanı olan “Her Temas İz Bırakır” soluk soluğa okunacak bir polisiye serisi. Eğer tadı damağınızda kalırsa da serinin diğer kitaplarıyla devam etmeyi unutmayın…
2. Sevgi Soysal- Yenişehir’de Bir Öğle Vakti
Ankara’da, çürüyen bir kavak ağacının yere devrildiği 1,5 saatlik bir zaman dilimi boyunca civardaki 3 farklı insanın hikayelerinin nasıl birleştiğini anlatır Soysal. Gerçekçi bir üslupla 70’li yılların Türkiyesi’nde yaşanan toplumsal sorunlar; devrim, siyaset, namus anlayışı ve aile, arkadaş, sevgili ilişkilerini ortaya koyar. Roman normalde bir hatıra defteri olmakla beraber, sürükleyici kurgusuyla size eski Ankara’yı anlatacak güzel bir roman.
3. Barış Bıçakçı- Bizim Büyük Çaresizliğimiz
2 yakın arkadaş olan Ender ve Çetin’in hayatlarına bir genç kız girer ve bitirmek istemeyeceğiniz bir roman başlar. Aşk mı arkadaşlık mı sorularına cevap arayan bu iki arkadaşın iç savaşlarını anlatan , mekanlarla iç içe geçmiş bir roman. Başka bir şehirde okurken de, sizi alıp Ankara’ya getiriverecek kadar sarabilir. Karakterin bulunduğu mekanlara gidip, acaba onlar da bu yollardan geçti mi diyeceksiniz ve romanın tadı damağınızda kalacak bizden söylemesi.
4. Nazlı Eray- Aşkı Giyinen Adam
Tarot kartlarından çıkan kahramanlar, canlanan eşyalar ve daha fazlası.. Fantastik roman diyebileceğimiz bu kitap, ana temasında aşk yüzünden değişen hayatları akıcı bir şekilde Nazlı Eray’ın dilinden aktarıyor. Bu sıcak yaz günlerinde okunacak etkileyici ve akıcı bir kurgu ile sizi baş başa bırakıyoruz.
5. Bülent Usta- Sen Kaç! Ben Onları Oyalarım
Devlet Tiyatrolarınca sahnelenmiş oyunların yazarı, ayrıca karikatür esprileri, hikayeler ve oyunlar yazmakta olan Bülent Usta’nın ilk ve son romanı. Birbirinden farklı bir çok kahraman ve Ankara’da aksiyon dolu bir intikam hikayesi. Hayata dair yaptığı göndermelerle, okuyucuyu hem eğlendirip hem heyecanlandıran sürükleyici bir roman.
6. Serhan Ergin- Bize Kalsa Böyle Geçerdi Akşamlar
“Zafer ile Filiz kol kola, Mahir’in elleri ceplerinde; Tunalı’da, Karanfil Sokak’ta, Opera’da, Sakarya’da geçen akşamlar; gidilen barlar, içilen içkiler; ardından böyle geçmeyen tek bir akşam…” diyerek özetlenmiş yayın evi. 3. ağızdan aşk nasıl olur? Arkadaşlık ve aşk arasında kalmış bir adam, arka fonda da Ankara…
7. Şükran Yiğit- Ankara, Mon Amour!
Bazen eski bahçeli evleriyle Yenimahalle’yi, bazen de misket seslerini, şemsiye çikolataları,troleybüsleri hatırlayacaksınız. … Kısım kısım neşeli ya da hüzünlü olan roman, 3 kahraman için yazılmış 3 ayrı bölümden oluşuyor. Aşk, dostluk ve 1969 döneminin sorunları ile kendinizi bu kitabın akışına bırakmanızı öneririz.
8. Nazlı Eray- Marilyn Venüs’ün Son Gecesi
Nazlı Eray bu sefer Ankara sokaklarında Marilyn Monroe’nün 47 yıldır çözülmeyen cinayetini araştırıyor. “Ankara’da İvedik Caddesi 7 numaradan Los Angeles’te Beşinci Helena Çıkmazı 12305 numaraya uzanan esrarlı bir arayış…” diye geçen roman, Kennedy cinayetini de içerisinde bulunduruyor. Fantastik kurgusuyla hem sizi eğlendirecek hem de heyecanlandıracak yaz için ideal bir kitap.
9. Giray Kemer- Olaylar Boksörün Pazı Sarmasını Yemesiyle Başladı
Giray Kemer, müzik tutkunu, üniversiteli genç bir boksörün karamsar hayatını Maltepe, Aşti gibi tanıdık yerlerde anlatıyor . Küçük küçük öykü tarzında yazılmış, Barış Bıçakçı ve Ankara severlerin bir solukta okuyacağı kısa ama iz bırakan bir roman.
10. Yakup Kadri Karaosmanoğlu- Ankara
Yakup Kadri’nin Cumhuriyet Ankarası’na ışık tutan romanı üç bölümden oluşur: Kurtuluş savaşı, Cumhuriyet’in kuruluş yılları ve Cumhuriyet sonrası. Romanda Cumhuriyet sonrası dönem 1937-1943 yılları arasına tekabül eder. Halbuki Yakup Kadri bu romanı 1937 yılında yazmıştır, romanda anlattığı ise özlemini duyduğu Ankara ve Cumhuriyettir. Bu sebepten roman edebiyat dünyasında “ütopik” olarak kabul görmektedir.
Bizden şimdilik bu kadar, sizin önerilerinizi de yorum olarak bekliyoruz.
Tekrar görüşünceye dek keyifli okumalar!
Hisardan Ahmet- Hüseyin Kıyar
Dumankara Hayat Bir Yangındı- Levent Cantek
Emanet Şehir- Levent Cantek, Berat Pekmezci
Uzak Şehir- Levent Cantek
Uzunharmanlar’da Davetsiz Misafir- Sezgin Kaymaz
Geber Anne- Sezgin Kaymaz
Tersine Giden Yol- Nahid Sırrı Örik
Ayaşlı ve Kiracıları- Memduh Şevket Esendal
Ankara Öyküleri Yolu Ankara’dan Geçen Yazarlar- Toplu Öyküler Minval Yayınları
Ölmeye Yatmak- Adalet Ağaoğlu
Şarkını Söylediğin Zaman- İnci Aral
Son Hafriyat- Emrah Serbes
Bir Süre Yere Paralel Gittikten Sonra- Barış Bıçakçı
Sinek Isırıklarının Müellifi- Barış Bıçakçı
Ben de es geçemeyeceğimden bir eklemede bulunmak istiyorum. Turgut Özakman – Romantika. Y kuşağına daha tanıdık gelecek, muhteşem bir eser.
Es geçtiğiniz polisiye yazar Ali Bayram;
-Kuğulu Park Cinayeti
-Atakule Cinayeti
-Tanrının Beğenmediği Kadın
-Güven Park Sapığı
Ankara’da yaşanılan cinayetleri polisiye romana taşıyan bir kalem….
En çok faydalandığım yazı kesinlikle bu! Ellerinize sağlık. Ekleme yapan arkadaşlara da ayrıca teşekkürler.
Emrah Polat – Gözler
Zamanın modern polisiye yazarlarından Doruk Ateş Ankarada geçen romanında gerçekten bir bölgeyi size karış karış öğretiyor. Ölü Doğanlar