Ankara Keşif Haritası Pusula’nın ikincisi çıktı
Bir Lavarla projesi olan Ankara Keşif Haritası Pusula’nın ikincisi Haziran 2022’de Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (VEKAM) desteğiyle ve AnkaraAks iş birliğiyle; PinGOin, UrbanWalks ve Sivil Mimari Bellek Ankara’nın katkıları ve de Hop! Scooter sponsorluğuyla basıldı. İlkinde olduğu gibi kalıcı rotalar Ulus ve Çankaya aynı alan içinde farklılık gösteren güncellenmiş ve yeni noktalar ile yer aldılar.
Lavarla ekibi tarafından ilki 2017 yılında çıkarılan Ankara Keşif Haritası Pusula’nın ikincisi Lavarla ve AnkaraAks iş birliğiyle basıldı. Harita, öncelikli olarak Ankara’da yaşayanların sonrasında ise ziyaretçilerin kente farklı açılardan bakmasını hedefliyor. Çankaya ve Ulus başta olmak üzere kent merkezinde yer alan mekanlara dair kullanıcısına farklı deneyimler öneriyor ve mekanları az bilinen ya da ilgi çekici detaylarıyla anlatıyor.
Ankara Keşif Haritası Pusula her yeni baskıda kullanıcıya farklı tasarımlar ve rotalar öneriyor
Pusula 2’de ilkinden farklı olarak iki yeni tematik rota yer alıyor. Düzenlediği kent yürüyüşleriyle bilinen Urbanwalks Ankara ekibi ile “Sivil Mimar Bellek Ankara” proje ekibinden akademisyen Umut Şumnu, 20 apartmandan oluşan “Alternatif Ulus” rotası ile haritaya katkı sağladılar. Lavarla ekibinden mimar Sema Çavdar’ın Atatürk Bulvarı boyunca sıralanan kent heykellerini içeren “Heykellerin Sürekliliği” de haritadaki bir diğer tematik rota.
Haritayı Ankaralı illüsratörlerden Rüya İğit çizdi. Haritanın renk paletini ise Füreya Koral’ın Anafartalar Çarşısı’ndaki 1964 tarihli seramik panosunun renkleri oluşturuyor. Haritanın grafik tasarımı ve düzenlemeleri ise Elif Dilan Nadir tarafından yapıldı.
Erişilebilir mekanların haritada işaretlenmesi için çalışan bir sosyal girişim olan PinGOin ise haritadaki noktaları erişilebilirlikleri bakımından değerlendirdi. Noktalardan; ortopedi engeli, görme engeli, çocuk ve hayvanlar için erişilebilir olanlar işaretlendi.
Ankara Keşif Haritası Pusula’nın ikincisi, ilkinde olduğu gibi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Merkezi (VEKAM) desteğiyle basıldı. Pusula 2’nin sponsoru ise Ankaralı girişimlerden hop! scooter oldu.
Proje kalabalık bir ekiple yürütüldü
Ankara Keşif Haritası Pusula projesini Seren Erciyas koordine etti, haritanın tasarım sürecini ise Sema Çavdar yürüttü. Harita metinlerini Seren Erciyas, Ayşen Alpasar ve Eliçe Kılıç yazdı. Pusula proje ve araştırma ekibinde Lavarla ve Ankaraaks’tan değerli katkılarıyla Ahmet Emre, Aysu Kaynak, Berfu Ceren Güney, Buket Berfin Bolat, Cemre Gökpınar, Gamze Özen İrez, Gizem Cebeci, Hilal Güneş, Merve Şanlı, Naz Şerife Özcan, Serkan İzci ve Yaprak Demirci yer aldı.
Metinlerin son okumasında sağladığı destek için VEKAM İdari İşler Sorumlusu Mehtap Türkyılmaz’a; Heykellerin Sürekliliği rotasındaki katkıları için Metin Yurdanur ve Gizem Yurdanur’a; kendi öneri noktalarıyla haritada yer alan Nureddin Türk, Can Öktemer ve Ankara Cımbızcısı’na; kapak çerçevesinde fotoğrafının kullanılmasına izin verdiği için Can Mengilibörü’ye; ilgi alanları çerçevesinde bilgileriyle destek sunan Özgür Ceren Can, Tanıl Bora ve Ezgi Fünke’ye çok teşekkürler. Pusula websitesinde kullanılan videonun çekiminde emeğini ve değerli vaktini ayıran @ankaraapartmanlari‘na ayrıca teşekkür ederiz. Ankara Keşif Haritası Pusula’nın gerçek olmasını sağlayan adımların atılması için 2016 yılında hayalini Lavarla ekibiyle paylaştığı için Serkan İzci’ye de sonsuz teşekkürler.
Ankara Keşif Haritası Pusula ile ilgili detaylı bilgiye ve satış noktalarına www.rotapusula.co adresinden ulaşabilirsiniz. Pusula’yı sosyal medyadan #rotapusula ve #kentinikeşfet etiketleriyle takip edebilirsiniz. Soru, görüş ve önerileriniz içinse pusula@lavarla.com adresine mail atabilirsiniz.
Bir güzel haber daha, Pusula 2 projesinin kartpostal tasarımları ise sonbaharda raflarda yerini alacak!
Fotoğraflar: Sema Çavdar
Pusula 1’in performansı ve kullanıcı deneyimleri için: Ankara Keşif Haritası Pusula I: Kullanıcı Deneyimleri