Kategorisiz

Bomonti Değil, Tekel Değil, Ankara Birası!

Çoğu kişi bilmez bir zamanlar Ankara’da Ankara Birası içildiğini. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Atatürk’ün emri ile Atatürk Orman Çiftliği’nde bir bira fabrikası kurulmuştur. Amaç hem yerli üretimi teşvik etmek hem de halkın içebileceği ve daha az zararlı bir içki üretmektir.

sdd

Ankara birayla 1900’lerde tanışırken, İstanbul, İzmir gibi şehirler Osmanlı Dönemi’nde 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bira tüketmeye başlarlar. Bomonti Bira Fabrikası ile birahaneler ve bira bahçeleri çoğalır.

dgdgdfg

Ankara Birası’nın reklamları “bünyede ağır tahribat yaratan yüksek alkollü içkiler yerine biranın tüketilmesine” teşvik edici yönde yapılır. Biranın sağlığa faydaları reklamlarda sık sık vurgulanır.

mv91l

Ankara birası

O zamanların National Geographic dergisine bira içen Türkler bu şekilde yansımıştır ve dergide “Türkiye’de insanlar aşırıya kaçmadan içmeyi seviyor” ifadelerine yer verilmiştir.

cf96eddafa6ac2d29289233841aadb25

Kimine göre İsmet Paşa ile Atatürk’ün arası da bu Bira Fabrikası yüzünden bozulmuştur, çünkü İnönü Bomonti’yi desteklemektedir!bira-afisi

Fabrika Atatürk’ün vasiyeti doğrultusunda 1937’de Çiftlikle beraber Hazineye, 1939’da da Tekel’e devredilir. 1938 yılında Bomonti’nin de Tekel’e devredilmesi ile Tekel Birasına dönüşür, üretimi Yozgat’ta yapılmaya başlar. Daha sonra Tekel Fabrikasının hizmete girmesi ile Ankara Bira Fabrikası “Ankara Viskisi” üretmeye başlamıştır. Bu viski de 2000’li yılların başında kaldırılır.


Kaynaklar:

http://evdebirayapimi.wix.com/evdebirayapimi#!ankara-biras/c204l

http://www.hurriyet.com.tr/ataturk-bira-fabrikasini-ne-icin-kurmustu-22659952

http://memleketankara.blogspot.com.tr/2012/08/ankara-biras.html

Lavarla
Ankara merkezli bir kültür-sanat ve kent oluşumu.

Bir Cevap Yazın


Kategorisiz

Basamak Basamak Ankara

Ağır, ağır çıkacaksın bu merdivenlerden, Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak, Ve bir zaman bakacaksın Ankara’ya uzaktan… Öncelikle Ahmet Haşim’i anmakla beraber Ankara için şiirini...

Kategorisiz

“Siz Bize Gelin Eryaman Uzak”

Memur ailelerinin, emekli çiftlerin, yeni evlilerin, öğrencilerin yaşadığı Eryaman’ın adı son zamanlarda Türk Edebiyatı’nın iki çağdaş yazarının semti olarak da çokça anılır oldu. Hasan Ali...